Spital Paliativ

Ce aş fi făcut eu din funcţia de Primar al Municipiului Râmnicu Vâlcea – Un Spital Paliativ

Unul dintre proiectele pe care le-aş fi pus în practică din funcţia de Primar al Municipiului Râmnicu Vâlcea ar fi fost acela de a construi un Spital Paliativ! Un astfel de spital se putea construi foarte uşor, cu mult mai puţini bani decât s-au cheltuit pe un sistem de semaforizare care mai mult încurcă, pe sensuri giratorii de un milion euro şi poduri făcute în interes imobiliar, mai ales că au existat axe prin PNRR prin care se puteau atrage fonduri în acest sens. Bineînţeles, un astfel de spital încă se mai poate construi, trebuie doar să existe voinţă şi implicare, iar eu le am pe amândouă!

Ce este un Spital Paliativ?

În cadrul unui spital paliativ, se tratează o varietate completă de probleme pentru pacienți și familiile acestora. Scopul principal al unui astfel de spital este acela de a ameliora durerea şi alte simptome ale bolii, precum și de a reduce efectele secundare ale tratamentelor. Aici, se furnizează asistență medicală și psihosocială atât pacienților, cât și familiilor acestora. Pentru a ameliora durerea, sunt utilizate diverse tehnici psihologice, precum terapia cognitiv-comportamentală. Chiar dacă aceste metode sunt evident mai benefice în tratarea durerilor cronice non-maligne decât în cazul pacienților cu cancer, nu ar trebui să neglijăm tehnicile simple de relaxare. Reducerea stresului poate face minuni asupra corpului nostru.

În multe cazuri, pacienții cu boli cronice progresive necesită îngrijire specializată, atât din punct de vedere fizic, cât și din punct de vedere psihologic și spiritual. Furnizarea de îngrijire la domiciliu poate deveni foarte dificilă pentru cei apropiați bolnavului şi din acest motiv este nevoie de soluţii alternative. În astfel de situații, un spital paliativ de calitate poate reprezenta soluția optimă și să faciliteze comunicarea între membrii familiei și persoana afectată.

În concret, îngrijirea paliativă poate oferi sprijin pentru a tolera tratamentele asociate stării dumneavoastră și pentru a vă extinde durata vieții. Aceasta contribuie la îmbunătăţirea stării de sănătate și a bunăstării generale. De asemenea, serviciile de îngrijire paliativă pot aduce alinare persoanelor în vârstă care se confruntă cu disconfort și dizabilități pe parcursul vieții. În cadrul unui spital paliativ, o echipă interdisciplinară formată din medici și asistenți medicali lucrează în colaborare pentru a evalua și gestiona aspectele fizice, stresul psihologic și cele spirituale asociate cu afecțiunile grave.

Cine poate beneficia de îngrijiri paliative

Îngrijirea paliativă este accesibilă pentru toţi pacienţii, fără a se ține cont de vârstă, prognoză, stadiul bolii sau tipul de tratament urmat. Ideal ar fi să fie furnizată într-un stadiu incipient și pe întreaga durată a bolii, în paralel cu terapiile curative pe termen lung sau pe viață. Cu alte cuvinte, pacienții nu sunt obligați să facă o alegere între tratamentul specific bolii lor și îngrijirea paliativă, deoarece pot beneficia de ambele simultan.

Aşadar, stimaţi vâlceni, cum credeţi că era mai bine să se folosească banii pe care îi plătiţi an de an prin taxe şi impozite: să se dea 10 milioane de euro pe staţii ETA şi semaforizare ineficientă sau să se fi investit pentru construirea unui spital paliativ? Care proiect este mai folositor cetăţenilor?

Din punctul meu de vedere, răspunsul este evident, iar în perioada următoare voi mai veni cu astfel de exemple concrete despre modul în care se puteau folosi banii de către Primărie şi Consiliul Local.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top