Am ştiut tot timpul că Râmnicu Vâlcea are tineri inteligenţi şi valoroşi care, din păcate, în urma unei administraţii care i-a neglijat complet, au fost nevoiţi să plece pe alte meleaguri pentru a-şi pune calităţile în valoare. Prin intermediul evenimentului „Homecoming”, de la sfârşitul lunii aprilie, am dorit să aduc în faţă aceşti tineri minunaţi şi să le ofer şansa de a se exprima. De a promova idei menite să ajute la reconstruirea unui Râmnic mai bun care să pună mai mult accent pe tinerii din oraş şi să-i readucă acasă pe cei plecaţi.
Mulţumesc tuturor celor care s-au implicat şi au venit cu propuneri pentru a face din Râmnic un oraş mai bun, mai primitor şi mai prosper, care pune accent pe viitor şi nu-şi mai îndepărtează copiii de pe meleagurile sale. Din multiplele idei şi propuneri pe care le-au avut tinerii prezenţi la evenimentul „Homecoming”, dar şi cei care n-au putut participa şi au trimis propunerile pe WhatsApp sau email, am selectat câteva dintre ele pe care le puteţi citi în rândurile care urmează.
Aşa cum era de aşteptat, problema locurilor de muncă este poate cea mai importantă şi principala cauză a exodului tinerilor. În acest sens, Alexandru Olteanu a venit cu următoarele propuneri pentru atragerea investitorilor în oraş:
1. Un mic centru universitar politehnic (sau măcar o filială a unei facultăți de inginerie în Râmnicu Vâlcea, eventual a ULBS din Sibiu sau a Politehnicii București). Profilele cele mai căutate de companii sunt: mecatronică, electronică și electrotehnică, tehnologia construcțiilor de mașini, tehnologia informației și calculatoare etc. Aici, Râmnicu Vâlcea are un mic atu (noroc), mai exact Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice, care ar putea genera potențiali profesori și care ar constitui un partener foarte solid pe zona de cercetare.
2. Promovarea limbilor străine în scoli și licee, în special Engleză şi Germană.
3. Centură ocolitoare a orașului cu legătură la autostrada Pitești – Sibiu
4. Decidenții politici trebuie să facă tot ce ține de ei și chiar mai mult decât atât, pentru a convinge/atrage/ruga firmele să vină în oraș, prin:
- – promovarea orașului;
- – scutiri de impozite pe perioade de minim 5-10 ani;
- – asigurarea terenurilor de amplasament;
- – asigurarea infrastucturii și a forței de muncă inclusiv calificată şi multe altele.
Alte posibile oportunități de dezvoltare ale Râmnicului și județului:
1. Turismul de toate tipurile – județul Vâlcea are un potențial turistic enorm, iar orașul are o istorie bogată, de la inventatori până la domnitori, avem ce să promovăm. Limitele fiind date doar de incultură, lipsă de educație și interese meschine vremelnice.
2. Cercetarea – poate constitui o altă oportunitate printr-un parteneriat solid dintre ICSI – un potențial centru universitar tehnic adus în oraș – eventual fostul OLTCHIM. Ulterior prin dezvoltarea unui parc industrial s-ar putea extinde acest parteneriat local.
3. Cogenerarea – investirea în instalații de cogenerare poate rezolva în mod eficient și ecologic problemele cu electricitatea și mai ales termicitatea din oraș. Există centrale de cogenerare care ard deșeuri organice, fapt ce ar conduce și la rezolvarea problemei deșeurilor din municipiu.
4. Firmele mici locale – Susținerea și încurajarea firmelor locale cel puțin în egală măsură cu cele străine, în limitele pe care legislația le conturează.
5. Agricultura pe zona de SUD – sprijinirea micilor agricultori sezonieri să pătrundă pe piețe ori în supermarketuri.
Promovarea râmnicenilor de succes
Mecherel Alina a venit cu o altă propunere interesantă şi anume; promovarea celor care au reuşit să construiască şi să dezvolte afaceri de succes în oraş. Fie vâlceni care au reuşit fără să plece din oraş, fie alţii care au plecat şi au decis să se întoarcă acasă pentru a pune bazele unei afaceri. Prin poveştile din spatele activităţilor lor se va arăta că se poate şi se va acorda încredere şi altora că Vâlcea are potenţial, atât uman cât şi din alte puncte de vedere. Astfel se va crea un canal prin care tinerii vor putea lua legătura unii cu alţii şi îşi vor împărtăşi succesele sau eşecurile, cum au reuşit să treacă peste obstacole şi să se stimuleze motivaţia, creativitatea şi colaborarea.
Stagii de practică / internship plătite pentru student
Trașcă Valentin-Marian şi Stan Sebastian au înaintat o propunere foarte interesantă, aceea de a oferi şansa studenţilor vâlceni oportunitatea de a se dezvolta pe plan profesional în propriul lor oraş. Propunerea celor doi tineri este aceea de a se realiza parteneriate între primăria orașului Râmnicu Vâlcea și instituțiile publice și private regăsite în interiorul acesteia, prin care studenții pot fi plătiți pentru perioadele de practică / internship-uri realizate în timpul anului academic, cât și pe timpul vacanţelor.
Un mare rol în elaborarea și dezvoltarea acestui proiect îl reprezintă și Inspectoratul Şcolar Județean, iar implicarea acestui institut în îndeplinirea obiectivului poate fi definitoriu pentru bunul demers.
Prin realizarea și implementarea acestor parteneriate, primăria, cât și institutul la care studentul alege să își desfășoare perioada de practică / internship (prin acordul acelui institut) vor urma să achite orele de muncă efectuate într-un procentaj de 50%-50%. Având în vedere că o perioadă de practică a unui student nu poate depăși un anumit număr de ore, suma totală vă fi una ce nu va afecta bugetul local și al institutului respectiv, însă această oportunitate poate creşte interesul studentului (prin implicarea administrației publice și a instituțiilor) de a urma o carieră profesională în propriul oraș.
Având în vedere actualul portal legislativ al României, acest proiect se bucură de potențialul sprijin juridic, astfel Legea 72/2007 menționează faptul că “angajatorul care încadrează în muncă elevi și studenți pe perioada vacanţelor beneficiază, pentru fiecare elev și student, de un stimulent financiar lunar egal cu 50% din valoarea indicatorului social de referință (598 de lei) al asigurărilor pentru șomaj și stimulării ocupării forței de muncă în vigoare, prevăzut de Legea 76/2002. Primind înapoi o sumă de bani pe care o investesc în tineretul vâlcean, angajatorul poate reinvesti acea sumă în propriul interes sau o pot adăuga sub formă de bonus la finalul stagiului de practică / internship, în cazul în care studentul a obținut un calificativ bun dat de către angajator.
Prin actuala idee, studenții vâlceni pot beneficia de sprijin din partea administrației publice a orașului pentru construirea unei cariere profesionale de succes.
Acestea sunt doar câteva dintre multele idei şi propuneri care au fost înaintate de către tinerii dornici să se implice în dezvoltarea oraşului nostru. M-am bucurat foarte mult să văd interesul mare din partea tinerilor de a se implica şi a se face văzuţi. Cu siguranţă voi continua şi pe viitor să promovez şi să susţin tinerii dornici de performanţă şi dezvoltare! Vă mulţumesc tuturor pentru participarea la eveniment şi pentru propunerile pe care le-aţi trimis.